Csatári Erika


Csatári Erika vagyok,végzettségem szerint gyógypedagógus. A Kozmutza Flóra Speciális Iskolában tanítok 7 éve, hallássérült gyerekeket. Jelenleg 8 hónapos kislányomat nevelem.
A néptánccal való kapcsolatom már kiskoromban megkezdődött, amikor engem is elvittek Széken, a nagyszüleimnél az Aprók Táncára. Akkoriban még élő hagyomány volt Széken a gyerekeknek szervezett táncház, aminek valójában az volt a lényege, hogy a gyerekeket is megtanítsák  a nagyobbak táncolni. 8 évet táncoltam a szamosújvári Kaláka néptánccsoportban, majd az egyetemi évek alatt, és utána is, az Ördögtérgye néptánccsoport tagja voltam, lányom megszületéséig.
Gyógypedagógusi munkám mellett szerettem volna a néptánccal is foglalkozni, főleg kisebb korosztállyal.
Elvégeztem a Játszóház vezetői tanfolyamot Válaszúton, valamint a Romániai Magyar Néptánc Egyesület által szervezett Középfokú Néptáncoktatói Tanfolyamot.
2007-től kolozsvári óvodákban opcionális tantárgyként tanítottam népi gyermekjátékokat, néptáncot és népdalt. 2010-től a válaszúti ifjúsági néptánctáborban   illetve a kalotaszentkirályi néptánctáborban oktatunk gyerekeket a férjemmel együtt.
Amiképpen a gyerekek az anyanyelvüket elsajátítják, ugyanez megilleti gyerekeinket a játék és a tánc esetében is. A gyermek társas, közösségi formában való játéka, illetve táncra tanítása lehetőséget nyújt a jó kommunikációs készség, önbizalom, alkalmazkodókészség kialakulásához. Óvodás korban nagyon fontos  a ritmusérzék fejlesztése, az éneklés, mozgás örömének megtapasztalása, főleg ha ez anyanyelvi szinten történik, saját hagyományaink által.
2014-ben megszereztem a Kerekitő Baba-mama foglalkozásvezetői cimet, J. KovácsJudit drámapedagógus jóváhagyásában.


Elérhetőségeim:
Mobil: 0740-646504
E-mail: cs_era@yahoo.com


Vissza