Videó galéria/Galerie video

Kerekítő - A babák, mamák-apák :) klubja

A Kerekítő foglalkozások a népi hagyomány felelevenítői, a XX. századi gyerekirodalom vagy akár a kortárs költészet, a zene segítségével járulnak hozza a kisgyereket az érzelmi biztonságuk kialakulásához. A mondókás jétékokkal nemcsak a kisbabát, de a már dackorszakba került 2-3 éveseket is jókedvre lehet deríteni.

A Kerekítő foglalkozások ma már Kolozsváron is működnek. Egy fogalkotatáson készült riport után Grasin Imola pszichológus, a Rota Mundi Egyesület elnöke részletesen beszél a Kerekitőről és az Egyesület más programjairól is.
J. Kovács Judit - Kerekítő foglalkozások

Kerekítő baba-mama foglalkozások határon innen és túl.
Kerekítő Mondókás Móka, Bábos Torna és Tippentő.
„Húzd ki magad!”

Apró Rozália gyógytornászt, gyógypedagógust a kolozsvári Rota Mundi Egyesület székhelyén kereste fel Csatári Melinda, gyermektornáról, terhestornáról, a rendszeresen és következetesen végzett gyógytorna hasznáról beszélgetni.

http://www.radiocluj.ro/index.php?id=6&no_cache=1&L=1&tx_ttnews%5Btt_news%5D=255211
Terhestorna

Családi kör – Utazás idején sem kell elmaradnia a terhestornának

Várandósoknak nincs nyári szabadság – vakációban is Kismamaklub

http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/93096;jsessionid=D00A18FD4C1DC90F055E144904FC57C2
Zajlik az élet a kolozsvári Rota Mundi Nevelési Központban

A Grasin Imola pszichológus által létrehozott egyesületben változatos programok várnak kicsiket és nagyokat. Van itt Kerekítő baba-mama foglalkozás, néptánctanulás ovisoknak és kisiskolásoknak, kismamatorna, gerinctorna és prevenciós gyógytorna, mozgásfejlesztés gyermekeknek, babamasszázs, játékos angoltanulás, szülők iskolája. Felsorolni sem könnyű, a www. rotamundi.ro honlapon viszont minden információ megtalálható.

http://www.radiocluj.ro/hu/hirek-reszletek/stire/zajlik-az-elet-a-kolozsvari-rota-mundi-nevelesi-koezpontban-audio.html
Nevelési tanácsadás Grasin Imola pszichológussal

A Rotamundi Egyesület idei programjairól, szülők közötti kapcsolatról, a versengésről és nevelési tanácsadásról beszél Grasin Imola pszichológus, az Egyesület elnöke.
http://www.youtube.com/watch?v=JeMl-Ucv5OI&feature=share
Babamasszázs - Dezméri Mária oktatóval

A szülő és a kisbaba kapcsolatának meghatározó szerepe van a gyerek későbbi fejlődésére. Mindkettőnek pozitív élmény a babamasszázs, amelynek hazánkban még nincs kulturája, és csak az utóbbi időben kezdték el népszerüsíteni. Egy bemutató után Dezméri Mária babamasszázs oktató ismerteti a módszert.
http://www.youtube.com/watch?v=z0-1Zqxvs3I&feature=youtube_gdata
Videotréning

Ha hétköznapjainkat lefilmeznénk és mi magunk visszanéznénk a felvételeket, sok érdekes dolgot figyelhetnénk meg. Mindenképpen élethelyzetekről, a másokkal való viszonyunkról kapnánk egy visszajelzést. Bizonyos értelemben a televízió is ezt teszi, az adásban szereplők saját magukat látják vissza. A pszichológusok a visszanézés és az elemzés, azaz a videotréning módszerét régóta alkalmazzák, bár hazánkban ez kevésbbé elterjedt.
Egy szélsőséges élethelyzet bemutatása után Székely Noémi videotréner ismerteti a módszert.


Gyümölcs, zöldség Ivett és Ági szemüvegén keresztül :)


A szülői ösztön az egyik legfontosabb tényező a gyerekek étkezési szokásainak kialakításában

A szülői ösztön az egyik legfontosabb tényező a gyerekek étkezési szokásainak kialakításában - állítja Dr. Miklós Éva rezidens gyermekorvos, aki az Erdélyi Figyelő családi magazinjában beszélt a kisgyerekek táplálkozásáról.
Köhögés kisbabáknál

Mit tegyünk, ha köhögni kezd a gyerek? Milyen házi praktikákkal enyhíthetjük a tünetet, illetve mikor forduljunk orvoshoz vele? Olyan kérdések, amelyek sok szülőt foglalkoztatnak és amelyekre dr. Miklós Éva rezidens gyermekorvos az Erdélyi Figyelő stúdiójában is válaszolt.
Szülés utáni depresszió

Úgy tartjuk: a szülés és az újszülöttel együtt töltött idő boldogság, a gyermekvállalás az élet legnagyobb adománya. Ám olykor az újdonsült anyuka nem az ígért, rózsaszín világba csöppen, hanem egy sokkal komolyabb, kiszolgáltatottabb érzéssel találja szemben magát: a szülés utáni depresszióval. Sokáig szégyen volt róla beszélni. Ma már tudjuk, hogy minden nyolcadik kismama szenved hasonló panaszoktól a szülést követő hetekben, hónapokban. Köntés Beáta pszichológust erről kérdezte Csatári Melinda.

http://www.radiocluj.ro/hu/hirek-reszletek/stire/donat-160-szueles-utani-depresszio-audio.html
J.Kovacs Judit dramapedagogus a Kerekito mozgalom megalmodoja a RotaMundi vendege 2014 Majusaban

Május 10-én a kolozsvári RotaMundi Egyesület vendége volt J. Kovács Judit budapesti drámapedagógus, a Kerekítő baba-mama foglalkozások megálmodója. Csatári Melinda összeállításában előbb őt, majd a RotaMundi Nevelési Központ vezetőjét, Grasin Imolát halljuk.

Sándor Ildikó néprajzkutató szerint: „ A ringatás, az érintés, a dúdolás biztonságot, örömet ad az ölbe vett gyermeknek és az ölelő felnőttnek. Finomulnak a mozdulatok, gazdagodik a tudás, formálódnak, mélyülnek az érzelmek a cseperedő emberpalántában. Az ölbeli játékban, a mondókában – mely egykor a szájhagyomány útján jutott el egyik generációtól a másikig – eleink tudása, tapasztalata sűrűsödik. Felgyorsult, eltárgyiasodott világunkban különösen fontos, hogy a szülő hangja, érintése, mosolya kísérje a gyermeket. A népi ölbeli játékok azt közvetítik, hogy a világ kerek és élni jó!”

http://www.radiocluj.ro/hu/hirek-reszletek/stire/donat-160-kerekito-baba-mama-foglalkozasok-audio.html
Vakációs program a RotaMundi Egyesületnél


NYÁRI JÁTSZÓHÁZ

Azoknak a szülőknek akik a nyári szünidő alatt dolgoznak nagy segítséget jelent, ha gyerekeik egy játszóházban töltik a délelőttöt, kreatív, mozgásos és személyiség fejlesztő játékokban vesznek részt. Ezt ajánlja fel számukra a RotaMundi Egyesület.
Bukaresti Rádió Magyar adásának megkeresése- A KEREKITŐZÉSRŐL A ROTAMUNDIBAN

Az ember csak ott egészen ember, ahol játszik.” – mondta Friedrich Schiller. Mai adásunkban a kerekítőzéssel ismerkedünk Grasin Imola (kolozsvári pszichológus és nevelési tanácsadó) és J. Kovács Judit (a Kerekítő pedagógiai program megalapítója) tolmácsolásában.

http://www.bukarestiradio.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=91805%3Anatura-studio-oktober-29&catid=50%3Anatura&Itemid=106&lang=hu
A várandósság, a szülés közbeni, illetve a szülést követő gyermekvesztés fájdalmáról / Fekete Andrea pszichológus

„Kedves anyuka, jöjjön a következő baba, akkor elfelejti ezt a mostani veszteséget” – hangzik el az orvostól, az ismerősöktől vetélést, halvaszülést, a baba korai halálát követően. Pedig, mint minden veszteségélmény feldolgozásának, ennek is időt, teret kell hagyni. A fájdalom, a harag, a bűntudat „megszelidítése” könnyebb szakember segítségével.

2015 májusában a Rota Mundi Egyesületnél (Anton Pann utca, 26.) magyar nyelvű támaszcsoport indul a perinatális veszteségek fájdalmának feldolgozására. A www.rotamundi.ro honlapon találnak erről részleteket.

http://kolozsvariradio.ro/2015/04/16/donat-160-amikor-elvesz-a-mi-tudunk-teremteni-bizonyossaga/
Függőágyban – szabadság, szépség, nőiesség: hastánc Bazaráth Tünde gyógypedagógus hastáncoktatói minőségében

A hastáncról sokaknak a török háremek, másoknak az arab, vagy az indiai táncosnők jutnak eszébe. Nem véletlen ez a sokszínűség, hiszen mind az arabok, mind a törökök, mind az indiaiak magukénak érzik. Ez a tánc, közös motívumokkal, sok országban van jelen. A hastánc gyökerei az idő homályába vesznek, eredetéről többféle elképzelés tartja magát. A szerájok, a háremek hangulata, a csodák, a mesék, a varázslatos kelet misztikus világa jut eszünkbe róla, szépséges hastáncosnők, háremhölgyek, kígyó-táncosok, tűznyelő dervisek, pasák, gyertyák, füstölők, vízipipa illata, dobok ritmusa, libbenő fátyol.

Mifelénk is szaporodnak a hastáncot oktató programok. Európában, Amerikában több irányból, az orvostudomány, a pszichológia, a társadalomtudományok, a teológia, az ezotéria irányából, szinte egy időben ébredtek rá az emberi psziché és a test összefüggéseire, az önismeret és önfejlesztés fontosságára.

A hastánc az önkifejezés eszköze; a táncműfajok közül a nőiesség kifejezésének és megélésének talán legjobb módja. Bárki magára találhat benne, fejlesztheti testtudatát. Az apró mozdulatok számos, addig nem használt izmot „felélesztenek”, kilazulnak a berozsdásodott ízületek. Érzelmek, hangulatok jutnak kifejezésére, esetleg addig nem is sejtett jellemvonások.

http://kolozsvariradio.ro/2015/02/06/fuggoagyban-szabadsag-szepseg-noiesseg-hastanc/Függőágyban: Együtt könnyebb Tasnádi Mária pszichológus az Alternatíva Egyesület a Leukémiás Betegekért Alapítvány létrehozója

Traumatikus eseményeket követően a túlélők képesek pozitív irányba fejlődni, különösen a másokhoz való viszonyulás, az új életlehetőségek, a spiritualitás terén. Az önfeltárás elősegítheti a fejlődést, lehetőséget teremtve a trauma feldolgozására.

A daganattal diagnosztizált betegek és hozzátartozóik gyakran szerveződnek önsegítő csoportokba, ahol lehetőség van az átélt tapasztalatok megosztására és a kölcsönös támogatásra. Mert együtt könnyebb! Tasnádi Mária pszichológus is ilyen meggondolásból hozta létre ezelőtt hét évvel az Alternatíva Egyesület a Leukémiás Betegekért Alapítványt, ahol betegeknek és hozzátartozóiknak segítenek. A www.asociatiaalternativa.ro honlapon várják az érdeklődők jelentkezését. November 5-én, szerdán délután négy órától pedig halállal kapcsolatos tabukat döntögető beszélgetést tartanak az Anton Pann utca 26-os szám alatt, a RotaMundi székházban.

Tasnádi Máriát 2005-ben diagnosztizálták leukémiával:

– Egy évig majdnem állandóan kórházban voltam. A leukémia csak hosszas, durva kemoterápiával gyógyítható, három- négy hét beutalás, egy- két hét otthon. Az elején nagyon mélyre zuhan az ember, de ösztönösen túlélésre van hangolva. A második kezelés után már úgy éreztem, hogy a kezembe vettem a sorsom.

– A legnagyobb veszélyt abban látom, ha egy leukémiást egy természetgyógyász lebeszél arról, hogy a kemoterápiát végigcsinálja.

– Nagyon sokan a súlyos trauma után növekedést tapasztaltak az élet bizonyos területein. A szenvedés, az átélés hatására az emberi kapcsolatok intimitása, a spiritualitás mélyült, a személyes erőforrások növekedtek.

– Ha beszélünk róla, mintha kissé megszelidítenénk a betegséget.

– Nem egyszerű az élet egy rákbetegség után, nem könnyű, viszont sokkal szebb. Kékebb az ég és zöldebb a fű.

http://kolozsvariradio.ro/2014/10/31/fuggoagyban-egyutt-konnyebb/


2015 KOLOZSVÁRI KEREKÍTŐ MOZGALOM 3 ÉVES SZÜLETÉSNAPJA, A ROTAMUNDI EGYESÜLET 2 ÉVES SZÜLETÉSNAPJA

Kedves Szülők, kedves Kerekítős Babócák

Talán egy megvalósulni látszó álom újabb évfordulójához értünk, amelyben örömteli szívvel üdvözöllek benneteket, akik az elmúlt évben is tevékenységeinken való részvételetekkel támogattátok ezen álom megvalósulását. ĺly módon eme álom főszereplőivé válhattatok, mivel ez az álom rólunk és főként nekünk szól.
Nem mondok ujdonságot, de megerősíteném azt a gondolatot, hogy a Rotamundi tevékenységei a kolozsvári magyar közösségnek egy olyan alternatívát nyújt, amelyben mindenki megtalálhatja a kedvére való kikapcsolódási és nem utolsó sorban közösségi élményt. Az elmúlt évben is igyekeztünk színes, átfogó és szinvonalas hagyományainkra épülő programokat szervezni, amelyekben gyermekeinket a mi gyermekkori élményeinknek megfelelő, tiszta forrásból származó dalokkal játékokkal örvendeztetthettünk így megerősítve a szülő- gyermek egyedi kapcsolatát.
Fontos látni azt, hogy ti szülők is igénylitek, és folyamatos jelenlétetekkel igazoljátok a közös játék fontosságát. A mai világ kihívásaival és ritmusával, nem egyszerű hűnek maradni saját értékeinkhez, hagyományainkhoz különosen nagy feladat ez egy olyan olvasztótégelyben mint Kolozsvár.
Erről jut eszembe, hogy a tevékenységeink Erdély különböző tájairól származó, de jelenleg itt élő magyar családoknak kínál otthonos baráti társaságot, ezzel is enyhítve picit honvágyukat.
Nagy öröm számomra megtapasztalni azt, hogy egy nagy közösséget sikerült alkotni, amelyben eddig a 3 év alatt több mint 500 család vett részt a tevékenységeinken, külön kiemelném a lelkes apukák részvételét!
A Kerekítő közösségformáló erejét mi sem bizonyítja jobban mint a különböző rendezvényeken, a Kolozsvári Magyar Napokon vagy a Karácsonyi Sokadalmon való aktív részvétel. Ezúton is szeretném megköszönni mindazoknak akik segítettetek és részt vettetek ezeken az eseményeken.
Ugyanitt szeretném megköszönni lelkes munkatárasaimnak kitartó és színvonlas munkájukat mellyel színesítették és kibővítették egyesületünk palettáját. Külön öröm számomra, hogy tevékenységeink inspiráló hatással vannak kismamáinkra, akiknek sikerül megtalálni az utat, kibontakoztatni és kamatoztatni tálentumukat. Sok sikert kívánok nektek kitartó munkátokban.
Kedves Szülők, végül Kovács Judit, a kerekítő mozgalom megálmodójának szavaival zárnám köszöntőmet.
“A Kerekítő foglalkozások egyike azon lehetőségeknek, ahol leporolhatjuk és bővíthetjük mondóka és ölbeli játéktárunkat és dalkincsünket és nem utolsó sorban hagyományt őrzünk, közösséget teremtünk.”
Köszönöm, hogy együtt járhatunk ezen az úton és általatok kettős ünnep a mai.
3 éves a kolozsvári kerekítő mozgalom, valamint 2 évét tölti a RotaMundi Egyesület Kolozsváron.
Sok szeretettel
Grasin Imola
RotaMundi Egyesület elnöke, Kerekítő foglalkozások vezetője
3 éves a Kerekítő mozgalom

Kolozsváron a RotaMundi nevelési tanácsadó egyesület honosította meg a Kerekítő mozgalmat. Előbb elevenítsük fel, mit is jelent ez a foglalkozás, majd a Kerekítő 3. születésnapjáról, tapasztalatokról és tervekről kérdezzük a RotaMundi Egyesület elnökét, Grasin Imolát és az egyik kerekítős anyukát, Dafinca Beáta Ingridet.
Bölcsődei, óvodai beszoktatást elősegítő foglalkozások ( 2-4 év) magyar és román nyelven/Program de adaptare în creșă-grădiniță (2-4 ani) în limba română și maghiară


NYÁRI VAKÁCIÓS JÁTSZÓHÁZ ÓVODÁSOKNAK-KISISKOLÁSOKNAK


LUFIEREGETÉS A SZÜLETÉS HETE ÜNNEPÉN 2016


Kerekito kozosseg 4 eves szuletesnapja 2016